
Indsatser til familier med børn mellem 0-18 år gives til familier som Familiesektionen i Skive Kommune vurderer har særlige behov.
De familier der er visiteret til indsatser fra Børne,- Unge- og Familiecenter, Skive kan tilbydes for eksempel:
- Familiebehandling
- Praktisk pædagogisk familieudvikling
- Støtte til at blive integreret i det danske samfund
- Videnskabeligt baserede faste programmer som PMTO eller DUÅ.
- NADA der er en form for øreakupunktur
- Coach-samtaler
Tilbuddene til familierne foregår primært i hjemmet. Er der tale om gruppeforløb eller individuelle samtaler foregår det på Børne-, Unge- og Familiecenter, Skive.
Integrationsopgaver
Der ydes råd og vejledning samt støtte til:
- nye familiestrukturer for eksempel i forbindelse med familiesammenføring
- udbyggelse af familiens netværk og sociale relationer
- integration gennem fritidsaktiviteter og foreningsliv
- at komme i kontakt med diverse myndigheder eksempelvis indenfor sundhedsvæsnet
- at få struktur på familiens hverdagsliv
- Æresrelaterede problemer og radikalisering af de unge
Andre indsatser:
- individuelle- og familiesamtaler, hvor metoderne er forskellige alt afhængige af opgaven
- coaching eller/og coachende samtaler
- gruppeforløb for eksempel i en etnisk mødregruppe, som foregår i samarbejde med sundhedsplejen, DUÅ gruppeforløb for forældre samt MindSpring forløb for børn
Spædbarnsteam
Formål:
Forebyggende og målrettet indsats overfor sårbare gravide – gerne fra 20. svangerskabsuge - samt sårbare forældre med spæd- og småbørn i alderen 0 – 3 år, hvor der er stor bekymring for barnets sundhed og/eller udvikling. Indsatsen er med fokus på at styrke kontakten og dermed tilknytningen mellem forældre og børn, således at barnets sundhed, udvikling og trivsel styrkes ved:
- At støtte forældrene i at få optimal udnyttelse af deres potentialer for at kunne varetage den daglige omsorg for deres barn/børn.
- At støtte forældrene i at udvikle deres potentialer, således at de bliver den bedste udgave af sig selv – både som forældre og personligt
Der vil under forløbet være fokus på, om barnets omsorgsmæssige og udviklingsmæssige behov dækkes i tilstrækkelig grad.
Indsatsen i hjemmet er intervenerende, og den retter sig mod relationen, kontakten og samspillet mellem forældre og barnet.
Foruden råd og vejledning samt modelindlæring anvendes følgende metoder som tilrettelægges efter familiens udfordringer og behov:
– Marte Meo
– Videooptagelser af samspil mellem forældre og barn
– ADBB
- Genogram
En måde at styrke indsatsen på, er at samle flere faggrupper med ekspertise indenfor udvikling hos spæd- og småbørn samt forældrekompetencer. Teamet er derfor sammensat af familiebehandlere, pædagoger, sundhedsplejerske og psykolog. Andre involverede fagpersoner eks. mentor, sundhedsplejerske, dagpleje mm. inviteres ind i samarbejdet omkring familierne. I de tværfaglige møder tages der udgangspunkt i behandlingsplanen som udarbejdes efter målene i handleplanen.
PMTO
PMTO er et evidensbaseret forældretræningsprogram, der har til formål at ændre adfærdsmønstre og bryde negative samspilsformer.
PMTO er målrettet børn i alderen 4 - 17 år i adfærdsvanskeligheder.
Programmet sigter mod at ændre adfærdsmønstre og fremme den positive kommunikation i børnefamilien. PMTO bygger på social læringsteori, socialøkologisk tænkning og har elementer fra systemisk og kognitiv behandling.
PMTO er et individuelt forløb for forældre og børn.
DUÅ
De Utrolige År er et evidensbaseret forældreprogram, som har til formål at fremme børns udvikling ved at etablere et styrket og positivt samspil mellem barnet og dets omgivelser. Teorien tager afsæt i, at mennesker forandrer sig på basis af deres interaktioner med andre mennesker.
DUÅ er målrettet børn i alderen 0-12 år og deres forældre.
DUÅ er gruppebaseret. Det vil sige, at programmet gennemføres med en gruppe forældre. Forældreprogrammerne er opdelt i:
- Spædbørn/småbørn (0-3 år)
- Førskolebørn (3-6 år)
- Skolebørn (6-12 år).
Forældre der deltager i gruppeforløbene, opnår større validering, normalisering og anerkendelse af deres situation og familieliv, hvilket betyder, at de hurtigt kommer til at kunne skabe forandringer i deres familieliv. Erfaring viser, at forældre opnår større udbytte af forældreprogrammerne når de deltager i gruppeforløbene.
De Utrolige År (DUÅ) - Home Coaching
Home Coaching-modellen er udviklet med det overordnede formål at kunne tilbyde individuel forældretræning. Home Coaching-modellen bruges i sammenhæng med den gruppebaserede model og kan tjene følgende formål:
- At kunne tilbyde forældretræning i familiens eget hjem, hvis der ikke er mulighed for at tilbyde en forældregruppe inden for en rimelig tidshorisont
- At kunne give forældre en ”smagsprøve” på programmet inden beslutning om gruppedeltagelse
- At kunne tilbyde opsamlingssessioner til forældre, som er gået glip af gruppesessioner
- At kunne supplere og forbedre forældretræningen mellem sessionerne i højrisikofamilier
- At kunne levere hele programmet og forældretræningen i familiens eget hjem.
De Utrolige År (DUÅ) Integration
DUÅ Integration forløbet tager udgangspunkt i DUÅ forældreprogrammet, men er tilrettet til forældre med anden etnisk baggrund. Undervisningen foregår med tolk, og tempoet er langsommere end på et dansk hold.
DUÅ er et evidensbaseret forældreprogram, som har til formål at fremme børns udvikling ved at etablere et styrket og positivt samspil mellem barnet og dets omgivelser. Teorien tager afsæt i, at mennesker forandrer sig på basis af deres interaktioner med andre mennesker.
DUÅ er målrettet børn i alderen 0-12 år og deres forældre.
DUÅ er gruppebaseret. Det vil sige, at programmet gennemføres med en gruppe forældre. Forældreprogrammerne er opdelt i:
- Spædbørn/småbørn (0-3 år)
- Førskolebørn (3-6 år)
- Skolebørn (6-12 år)
De deltagende forældre bliver mere bevidste om deres forældrerolle og -ansvar, og at relationen mellem forældre og børn forbedres med øget trivsel til følge.
Læringen giver blandt andet forældrene indsigt i, hvordan de kan sætte grænser, løse konflikter og bidrage til at gøre deres børn mere skoleparate. Forældrene får også en bedre forståelse af daginstitutionernes rolle i det danske samfund og for forventningerne til dem som forældre gennem forløbet.
Forskning viser, at programmet fremmer følelsesmæssige og sociale kompetencer samt forebygger og nedbringer adfærdsvanskeligheder og emotionelle problemer hos børn. Der ses en mere positiv opdragelsesstil, reduktion af forældrenes stressniveau og en styrket tilfredshed med forældrerolle. Erfaring viser, at forældrene opnår større udbytte af forældreprogrammerne, når de deltager i gruppeforløbene.
Peer coach
Børne-, Unge- og Familiecenter, Skive har to certificerede peer coaches, som tilbyder peer coaching og sparring internt i kommunen og til eksterne samarbejdspartnere.
For yderligere information kontant Britt Mains Berg på bmbe@skivekommune.dk eller 2070 9076.
Viden om DUÅ:
NADA
Øreakupunktur efter NADA modellen, er en recovery-metode. Behandlingen består af fem øreakupunkturpunkter i hvert øre, som stimuleres ved hjælp af nåle. Nålene skal være i øret i 45 minutter, hvor man sidder i rolige omgivelser på familiecentret med en kop the.
NADA letter blandt andet følgende symptomer:
- Dårlig søvnkvalitet
- Manglende søvn
- Fysisk uro
- Stress
- Angst
- Træthed
- Aggressiv adfærd
- Svedtendens
- Hovedpine og smerter generelt
- Abstinenssymptomer
Viden om NADA:
Praktisk pædagogisk familieudvikling
Der arbejdes helhedsorienteret i familiens mange systemer med fokus på, at mange skal løfte i flok.
De primære opgaver som praktisk/pædagogisk familieudviklere kan hjælpe med, er meget alsidige og det kan eksempelvis være at:
- Rådgive om og støtte forældre til at varetage børnenes behov
- Skabe overblik, struktur og rammer i hverdagen
- Rådgive og hjælpe omkring husførelse (økonomi, post, rengøring, tøjvask, madpakker mm.)
- Sikre at børnene kommer i daginstitution og skole
- Hjælpe børnene til at deltage i fritidsaktiviteter
- Støtte forældrene i møder med skole og institution og eventuelle lægebesøg
- Forståelse for reaktionsmønstrene og udfordringerne hos den udsatte familie
- Støtte op om børnenes og forældrenes netværk
- Ændre omgivelsernes billede af familien og styrke familien egen selvopfattelse