Formål:
Forebyggende og målrettet indsats overfor sårbare gravide – gerne fra 20. svangerskabsuge - samt sårbare forældre med spæd- og småbørn i alderen 0 – 3 år, hvor der er stor bekymring for barnets sundhed og/eller udvikling. Indsatsen er med fokus på at styrke kontakten og dermed tilknytningen mellem forældre og børn, således at barnets sundhed, udvikling og trivsel styrkes ved:
At støtte forældrene i at få optimal udnyttelse af deres potentialer for at kunne varetage den daglige omsorg for deres barn/børn.
At støtte forældrene i at udvikle deres potentialer, således at de bliver den bedste udgave af sig selv – både som forældre og personligt
Der vil under forløbet være fokus på, om barnets omsorgsmæssige og udviklingsmæssige behov dækkes i tilstrækkelig grad.
Indsatsen i hjemmet er intervenerende, og den retter sig mod relationen, kontakten og samspillet mellem forældre og barnet.
Foruden råd og vejledning samt modelindlæring anvendes følgende metoder som tilrettelægges efter familiens udfordringer og behov:
Marte Meo
Videooptagelser af samspil mellem forældre og barn
ADBB
Genogram
En måde at styrke indsatsen på, er at samle flere faggrupper med ekspertise indenfor udvikling hos spæd- og småbørn samt forældrekompetencer. Teamet er derfor sammensat af familiebehandlere, pædagoger, sundhedsplejerske og psykolog. Andre involverede fagpersoner eks. mentor, sundhedsplejerske, dagpleje mm. inviteres ind i samarbejdet omkring familierne. I de tværfaglige møder tages der udgangspunkt i behandlingsplanen som udarbejdes efter målene i handleplanen.